Bolig i Hua Hin

banner 563x100 - 2nd-home

Man kan faktisk godt eje en bolig i Thailand og mange dansker har allerede købt bolig i Hua Hin. Der er dog visse forholdsregler man skal tage og det tilrådes altid at tage sig god tid og søge professionel hjælp fra advokater og ejendomsmægler (gerne flere) inden man begiver sig ud i indkøb af bolig i Hua Hin. Brug evt. også andre Huahindk.com medlemmers kundskaber så du får et mere bredt billede omkring det at købe og ejer bolig i Hua Hin, Thailand.

 

Ejerskab.

Man kan som udlænding købe lejlighed i eget navn, så længe det totale antal lejligheder solgt til udlændinge i lejlighedskomplekset ikke overstiger 49 %, de 49% gælder både antal enheder & kvadratmeter, samt hvis midlerne til at købe lejligheden for, bliver overført fra udlandet til en Thai bank.

 

Til hver lejlighedsejer udstedes et certifikat der beviser ejerskabet. Certifikatet viser også helt præcis hvor mange procent af fælles arealer i bygningen hver lejligheds ejer har. I modsætning af at eje en lejlighed, forbyder thai lov udlændinge at eje land i sit eget navn. Derfor har en udlænding der ønsker at købe land i Thailand 2 muligheder:

 

Oprettelse af firma/selskab.

Ifølge thailandsk lov skal aktiemajoriteten i en virksomhed være thai. For at eje ejendom gennem et selskab, behøver du mindst 3 partnere, inklusiv dig selv. En af disse partner skal være thai og skal have min. 51%. Der er kun 1 direktør (køberen), som også er den eneste med bestemmelsesret og den eneste der kan underskrive for selskabet. Man skal huske på at selskabet årligt skal indberette regnskab og at selskabet er skattepligtigt.

 

Leje / leasing.

Thailandsk lov giver udlændinge mulighed for at lease jord i max 30 år på en kontrakt. Og mange vælger denne løsning når de køber ferieboliger. Mange hus projekter har i deres slags aftaler 3 x 30 år leasing kontrakter hvilket betyder at man overgiver huset og jorden efter de 90 år, dog skal man huske på at hver kontrakt kun gælder i 30 år og herefter skal fornyes og underskrives.

 

Man kan sagtens sælge sit hus selv om det er på lease og huset mister ikke værdi fordi at man har en lease kontrakt, de fleste projekter fornyer også kontrakten til den nye køber, så han får 3 x 30 år.

 

Fordelen ved lease er at du ikke har de årlige udgifter for firmaet, til gengæld skal man være klar over at man ikke har ubtinget ejerskab over jorden. Kan man som udlænding få et boliglån i en thailandsk bank? På baggrund af lovgivningen om at udlændinge ikke må eje jord i Thailand, vil Thailandske banke ikke yde lån til bolig til en udlænding, derfor vil udlændinge som køber ejendomme i Thailand, som regel enten betale kontant eller via oversøisk finansering.

 

Hvad er afgifterne og skat for køb og salg af fast ejendom i Thailand?

Enhver person med bopæl i Thailand, uanset hans / hendes nationalitet, er ansvarlig for at betale skatter og afgifter, når de køber eller sælger fast ejendom. Disse skatter og afgifter er som følger:

 

1.TRANSFERRING FEE (afgift for at bytte ejerskab af ejendommen) Transferring Fee er på 2% af den registrerede/vurderet værdi af ejendommen. Hvorvidt køber eller sælger betaler for dette gebyr, er afhængig af salgsaftalen. Ofte deles afgiften 50/50. Afgiften bliver betalt ved landkontoret samme dag som overførelsen sker.

 

2.STAMP DUTY (stempel afgift) Køber eller sælger er omfattet af en 0,5% Stamp Duty fra enten den anslåede værdi af ejendommen eller faktiske købspris, hvis denne er højere. Det skal aftales i salgs aftalen om hvem som er ansvarlige for at betale Stamp Duty. Stamp Duty skal betales , medmindre SBT – Special Business Tax (særlig erhvervsskatteordning) er betalt.

 

3.SPECIFIC BUSINESS SKAT (SBT) (særlige erhvervsskatteordning) SBT vil kun blive pålagt, hvis du har ejet din ejendom mindre end 5 år og sælger den. Skattesatsen er 3,3% af salgsprisen eller den vurderet pris på et aktiv (hvis den er højere). Sælger er normalt altid selv ansvarlig for at betale SBT

 

4.WITHHOLDING TAX (tilbageholdelse af skat) Enkeltpersoner sælge deres ejendom: Tilbageholdelsen er fastlagt efter at Revenue Code of Thailand. Sælgeren skal tilbageholde denne skat og betale den til statskassens afdeling, når han / hun tjener en indtægt fra salg af fast ejendom (herunder ejerlejligheder). Kildeskattesatsen er beregnet ud fra regeringens vurderet pris med et fradrag på antal af år enhed har været i besiddelse.

 

Virksomhed, der sælger deres ejendom: 1% i skat fra den anslåede værdi af ejendommen eller den faktiske salgspris, hvis den er højere, skal betales af sælger. Men der er ingen ejendomsskatter som sådan i Thailand, som er nøjagtigt svarer til ejendomsskatter i Vesten.

 

Erhvervsejendomme pådrage sig en lille afgift, som kun opkræves sjældent. Ved en registrering af et lejemål med varighed på mere end 3 år skal man betale en registreringsafgift på 1% plus en 0,1% rate baseret på stempelafgiften. Raterne er beregnet ud fra den samlede lejesum.

 

Du kan altid gå til landkontoret og få en estimeret vurdering af hvad det vil koste af sælge din ejendom.

 

Hvad er et hustands normale vandforbrug om måneden?

Vand fra den offentlige tilslutning er generelt billigt, og for et normalt hustand med have vil regningen ligge på 150 til 450 thb om måneden, hvis man har pool kan dette godt være noget mere. Hvis du får tilbragt vand via lastbil til huset skal du forvente at betale mellem 90 og 150 thb per m3 vand alt afhængigt hvor stor efterspørgelsen af vand er på det tidspunkt du bestiller.

 

Hvor betaler jeg min vandregning?

Water Department (Hua Hin´s kontor for vand) ligger på Damnoen Kasam Road, på den sydlige side, mellem Tessa Baan (kommune bygningen) og jernbane gården. Faktisk ligger kontoret lidt gemt væk men hvis du går efter vandtårnet finder du det. Kig evt. På kortet for placering.

 

Hvad er et hustands normale elforbrug om måneden?

Kontoret for byens elektricitet er beliggende på Petchkasem Road, syd for byens centrum, meelem soi 94 og soi 96. Elregningens størrelse varierer meget og er afhængig af størrelse af din bolig og især dit forbrug af Air Condition, hvis du har pool vil regningen også være højere. Et normalt hus, uden pool, der har 3 soveværelse med A/C kørende kun om natten vil normalt have en regning på mellem 2.000 til 3.500 thb om måneden Et hus uden pool og uden A/C vil have en regning på mellem 300 til 600 thb om måneden. Enheds prisen for el varierer også lidt afhængigt af hvor i Hua Hin området man har bolig, dog er der et par enkelte ting du burde huske på for at spare på elektristeten.

1. Luk altid dører og vinduer, når du anvender A/C

2. De fleste A/C har økonomi programmer som du kan anvende.

3. Justerer aldrig temperaturen til mindre en 7 grader under ude temperaturen, det er godt for dit helbred og pengepungen.

4. Check at det automatiske rense system i din pool kører optimalt med færrest antal timer om dagen, ofte er dette ikke indstillet korrekt.

5. Check om du har energisparer pærer?

6. Hvis du har ude eller have belysning så husk at slukke dem inden du går i seng, normalt forbruger disse lamper meget energi.

 

Hvor betaler jeg min elregning?

Du kan betale på kontoret for el, eller kan du mod et meget lille gebyr betale på alle byens 7/11 butikker, så længe du overholder datoen, vær opmærksom på at dit el hurtigt bliver afkoblet hvis du overskrider datoen på din regning, det koster et lille gebyr for at blive tilkoblet igen og sker normalt sidst på dagen.

 

Hvilke måleenheder brugen man for land i Thailand?

Som udgangspunkt bruger Thailand bruger metermålet, men anvender gamle betegnelser størrelser på samme måde som vi gør med en tønde land.

1 talang wah = 4 kvadrat meter

1 ngan = 100 talang wah = 400 kvadrat meter

1 rai = 4 ngan = 400 talang wah = 1.600 kvadrat meter

 

Hvilke skøde typer er der for jord?

1. Chanote eller Nor Sor 4 Denne type skøde giver indehaveren fuld ret og myndighed over grunden. Så hvis du planlægger at købe jord i Thailand, så er denne type skøde den bedste løsning.

 

2. Nor Sor 3 Gor Et land skøde der afventer at blive godkendt som et fuldt selveje skøde (Chanote). Landet er målt ved Land Department, og har derfor nøjagtige grænser. Ejeren ved nøjagtigt, hvad han ejer. Denne type af jord kan sælges, overføres eller blive belånt, som et land med selveje skøde (Chanote).

 

3. Nor Sor 3 Samme som heller Sor 3 Gor, bortset fra at landet endnu ikke er blevet målt af Land Department, og derfor har landet ikke nøjagtige grænser. Hvis du køber jord med denne skøde title er det vigtigt at man checke om der er planlgt større veje ved siden af ens jordstykke.

 

4. Besiddelses/benyttelses ret Denne type skøde titel er den mindst anbefaleses vørdig. Denne ret gives normalt til bønder der har anvendt jorden i flere generationer. Ofte kan jorden ikke sælges eller opgraderes til andre skøde typer, da jorden er naturpark eller ligende.

Leif Sørensen

Hej til alle der vedligeholder dette site.
Tusind tak for – føler jeg – uvildig og meget informativ information om alle mulige spørgsmål der trænger sig på mht. Thailand. Helt generelt er det super fint med et website som dette. Undertegnede går selv i købetanker vedr. ejerlejlighed i Hua Hin (jeg elsker Hua Hin) – primært som investering, da jeg har en Thailandsk kæreste (Nakhon Pathom), og derfor på sigt (pensionsalderen nærmer sig med hastige skridt – pt. 54 år) regner med at bosætte mig mere eller mindre fast i Thailand – dog ikke i den påtænkte lejlighed, da min kæreste i forvejen ejer huse og jord 4 steder i Thailand 🙂
Jeg rejser (pga. kæresten) selv til Thailand ca. 2 mdr. hvert år (dec/jan & jul/aug), og selv om jeg har gjort dette gennem de sidste 4 år syntes jeg stadig der er mange spørgsmål der er svære at finde svar på. Dem finder man så på dette website, som virker dejlig seriøs og ærligt hele vejen igennem.
Godt gået – og tak for det .-)

lene Soegaard

Husk lige hvis du står som direktør i et firma ( hus og jord ejer) så er du skattepligtig i Danmark, og det er en meget høj beskatning – vi har selv prøvet det.
Det er det rene vanvid – og har kostet os dyrt.
Vi kæmpede med skattevæsenet i flere år for at få dem til at forstå vi bare var pensionister med hus og grund, men nej ingen forståelse – der er kommet bindende svar på emnet også.
Dog må man trække udgifter fra såfremt man har en regning på det – og så beskattes derefter, men ……………

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *